Бульба один із найвідоміших продуктів


     

Бульба один із найвідоміших продуктів харчування. Тож не випадково люди називають її другим хлібом. Вважається, що перший контакт людини з картоплею відбувся п'ять тис. р. назад в горах Анди, що у Північній 

 Америці поблизу озера Тітікана в межах сучасних країн Перу і Болівії. 

 Історики встановили, що в пізній державі інків, особливо в гірській місцевості (на висоті 2-3 тис. метрів), картопля була основним продуктом харчування, про це свідчить зображення на гончарних виробах і деяких мистецьких виробах. Після відкриття Колумбом Америки картоплею зацікавилися іспанські мандрівники-дослідники Нового Світу. Першим це зробив Гонсалес Хіменс де Косада, який у 1536 році дізнався, що індійці вирощують і дуже цінують якийсь поживний корінь, який вони називають "папа". А описав цю рослину учасник однієї з післяколумбовихекспедицій, іспанський солдат-дослідник Сієза Педро де Леон у 1538 році на сторінках свого щоденника, виданного 1570 році. На його думку той корінь, який індійці називають "папа", є не що інше, як відомі в Європі гриби трюфелі, тому в своєму описі ці бульби він так назвав "американські трюфелі" або "тартуфелі". З годом, близько 1570 року, коли ця рослина була завезана в Європу, з'ясувалося, що вона не має нічого спільного з грибами, проте назва, дана ій Сієзою Педро де Леоном надовго збереглася за нею і з незначними змінами дійшла до нас. Вважають, що нинішня назва цієї рослини "картопля" походить від спрощення важковимовних італійського "тартуфолі" та німецького "таратоуфлі" і вживанного французьким ботаніком Олів'є де Сер "картоуфле". Згодом народи Німеччини видалили з цього слова літеру "у" і стали називати "картофле", - так стверджує дослідник картоплі у цій країні У. Клапп. 

     В країні  бульба появилась спочатку на Лівоберіжжі - у Харьковській, Полтавській і Катеринославській губерніях, а у 1742 році її посадили по всьому Правобережжю у Волинській, Подільській і Київській губерніях. Широко почали вирощувати цю культуру у Черніговському намісництві. Завезли бульби поселенці - німці.Вона як хліб ніколе не приїдається... 

     З бульби  готують багато страв. Ця сільськогосподарська культура відрізняється високою універсальністью використання. Ще наші предки вміло користувалися цілющими властивостями картоплі, зокрема застосовували її при опіках, екземі, лікуванні катару дихальних шляхів, гастритів, виразкової хвороби тощо. Картоплю широко використовують у косметиці та парфюмериї.

     За кількостью  поживних речовин картопля посідає перше  місце серед других  культур, які збирають з однієї площі.